Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Keď štát trvá na povinnej školskej dochádzke musí zákonite určovať aspoń minimálne štandardy a kontrolovať ich dodržiavanie. Povinná školská dochádzka zároveň znamená, že hodnotiť školy podľa úspechov ich žiakov a študentov je problematické. Pretože toto nezávisí až tak úplne od škôl. Ak vzniknú elitné školy, musia na druhej strane existovať aj školy s menej nadanými žiakmi, ktorí nebudú mať dobré výsledky, aj keď učiteľ vyvinie oveľa väčťšie úsilie, ako jeho kolega na výberovej škole. Ako sa postavíte k študentovi, ktorý sa neuplatní vo svojom obore, ale v inom? Je to úspech školy, alebo úspech toho študenta? Asi to nebude také jednoduché, ako to na prvý pohľad vyzerá.

Súhlasím, že systém je nastavený zle a kvantita nahradzuje kvalitu. Prístup rodičov a študentov je často zlý, čo sa prejavilo aj v diskusiach o maturite z matematiky a nielen v diskusiach, ale aj vo výsledkoch samotnej skúšky. Je minimálne divné, že si človek vyberie školu, ktorá by mala byť prípravou na dosiahnutie vyššieho vzdelania, štyri roky na nej prechádza z matematiky, ale zo skúšky má hrôzu a nakoniec má s ňou skutočne problémy. Pričom tá skúška má ďaleko k matematickej olympiáde a škola má poskytnúť všeobecné vzdelanie. Takýto prístup by mal študenta diskvalifikovať zo štúdia prírodných vied a s nimi zpriaznených oborov (technických, medicíny atď.), nehovoriac o otvorenej otázke, ako sa na elitnú školu vlastne dostal a dokonca prešiel k maturite, keď mu evidentne chýbalo logické myslenie, prípadne snaha. Asi to až taká elitná škola nebude.

2 0
možnosti
Foto

Elitní školy, elitní učitelé (kteří tomu zasvětili život), elitní vybavení a zajísté ohodnocení.

V případě, že se jedná o průměrnou školu s průměrným kolektivem lektorů, pak nelze očekávat, že jejich plat bude stejný, jako kantorů na elitních školách.

Dovolím si zde přirovnání:

Hokejový klub nebude dávat plat stejný J. Jágrovi a nebo Pepovi z horní dolní.

0 0
možnosti

Já jsem pro. Ať si učitelé vyvzdorují trojnásobné platy. Tedy: pokud mě poučíte, kde se na ně seberou peníze (jinak, než účelově zvyšovanými odhady příjmů rozpočtu či nikdy neuskutečněnými dotacemi z úspor jednotlivých ministerstev).

0 0
možnosti

Normativ na žáka je cesta do pekel stejně jako direktivní dotace. První zapříčiní hon na žáka a druhé hon na úředníka.

Co takhle odměňovat školy podle výsledků, podle uplatnění absolventů na trhu práce, ve vědě a výzkumu a pod. Měřitelné to je snadno a dobré školy takovou statistiku mají a chlubí se s ní. To by byl základní příjem školy a k tomu x% státní příspěvek a je otázkou jednoduchého nastavení kolik.

Škola pak musí mít dostatek studentů, aby průměr jejich schopností zajistil škole prosperitu, přičemž důraz na kvalitu absolventů je vysoko motivován. Skutečně schopný učitel s třídou premiantů může mít plat o kterém se mu dnes ani nezdá a učitelští lemplové ze systému odpadnou.

Je to jen hrubý nástřel v rámci zdejších možností, jen směr k zamyšlení.

1 0
možnosti

V základním školství - a to to hlavně musí jít - by se mělo zejména učit.

0 0
možnosti

Svobodní by se měli ptát Co za to?!

- inkluzi, poradce, psychosociology, neziskové pornohodnoty, soucíťování se s "jinými", eu masáže a Poručíme větru..?

1 0
možnosti
Foto

co za to?

Jednoznačně návrat ke kořenům.

My jsme dříve měli kvalitní školství, které nám mohl leckterý stát závidět.

Během 20. století a toho současného se zatím propadáme do propasti.

Jednoznačně jsem zastáncem zrušení inkluze, poradce pouze jako soukromou činnost (to stejné psychosociology), neziskovky dnes vznikají jako na běžícím pásu a je třeba stanovit pravidla co je a co není oprávněná nezisková činnost.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS