Den ochrany osobních údajů

28. leden je připomínán jako mezinárodní den ochrany osobních údajů a mezinárodní den mobilizace proti jaderné válce.

 

28. leden

Den ochrany osobních údajů byl stanoven na 28. leden díky přijaté úmluvě o ochraně osob se zřetelem na zpracování osobních dat z roku 1981 ve Štrasburku. Cílem tohoto mezinárodního dne je podpořit a zvýšit povědomí o ochraně dat a soukromí. V tento den mnoho organizací a odborníků vzdělává veřejnost, a zejména pak informuje partnery o novinkách a chystaných změnách jak technologických, tak i legislativních.

 

ÚOOÚ

V České republice dohlíží na naplnění ustanovení Zákona o ochraně osobních údajů takzvaný Úřad na ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Pokud se občan domnívá, že jsou jeho práva na soukromí omezována nebo je s jeho osobními údaji nesprávně zacházeno, může se na tento úřad kdykoliv obrátit. Krom samotné ochrany a vzdělávání veřejnosti, Úřad pro ochranu osobních údajů také každoročně vyhlašuje soutěž pro děti a mládež s názvem: Moje soukromí! Nekoukat, nešťourat!

 

General Data Protection Regulation

Zapojuji se do této osvěty a musím Vás informovat o novém nařízení 2016/679 z Evropské unie, které vejde v platnost v květnu 2018. Jedná se o General Data Protection Regulation (GDPR) a týká se všech společností pracující s osobními daty! V případě, že se společnosti na toto nové nařízení nepřipraví, mohou dostat pokutu až ve výši 540 milionů korun.  

Co vše budou společnosti povinny učinit? Nejprve bude nutná analýza současného stavu a gap analýza pro identifikaci chybějících oblastí. Pomocí těchto postupů se pak aplikují nová ochranná opatření. Následně bude třeba ustanovit nové procesy a technické prostředky tak, aby byla zajištěna bezpečnost dat při pořízení, přenosu, skladování a manipulaci s nimi. Také se očekává integrace nových softwarových, případně i hardwarových vybavení pro dohled nad manipulací a prováděnými činnostmi s osobními daty.

Toto nařízení je již schváleno a společnosti se nyní musí těmto novým podmínkám přizpůsobit. Zavádění nových služeb a procesů není otázkou jednoho dne či měsíce a je vhodné začít s přípravami již nyní.

 

Co musí firmy udělat, aby evropské nařízení splnily?

  1. Zavést systém ochrany dat
  2. Jmenovat odpovědnou osobu
  3. Zajistit bezpečnost dat
  4. Získat od klientů souhlas
  5. Umožnit klientům data vymazat

 

Další informace ke GDPR můžete nalézt v přiloženém odkaze na můj předchozí článek.

Pokud se chcete o chystaném nařízení dozvědět více, neváhejte využít diskuse pod článkem nebo se přímo obrátit na mě. Velmi rád Vám zodpovím Vaše otázky a také Vám mohu pomoci se zavedením IT ochrany dat a bezpečné komunikace.

Autor: Jiří Šebek | čtvrtek 2.2.2017 7:38 | karma článku: 7,15 | přečteno: 157x
  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 894x
https://cz.linkedin.com/in/jiří-šebek-90264112a

Učitel, Lektor Anglického jazyka a Konzultant Vzdělávání na volné noze.

Člen strany Svobodných občanů.

Mé zájmy: společenské dění, vzdělávání, anglický jazyk, literatura, informační technologie a herní průmysl, historie a poznávání nových lidí.

Seznam rubrik